Om det är uppenbart att ett barn på grund av någon funktionsvariation eller sjukdom inte kan nå de mål som ställs i den nioåriga grundskolan kan en elev få möjlighet till 11-årig läroplikt. Det här innebär att barnet kan inleda sin skolgång ett år tidigare, alltså det år hen fyller sex år, eller få gå två år i förundervisningen. Syftet är att förbättra barnets förutsättningar att klara sin skolgång i grundskolan. Den 11-åriga läroplikten kan förverkligas inom grundskolans verksamhet eller under träningsundervisingens regi.
Träningsundervisningen innebär specialundervisning på heltid. Träningsundervisningen riktar sig till elever som på grund av intellektuell funktionsnedsättning bedöms inte kunna uppnå grundskolans mål. Bedömningen av vilka elever som bör få gå i träningsundervisningen ska göras genom ett mångprofessionellt samarbete och i dialog med barnomsorg och vårdnadshavare.
Samarbetet med barnomsorgen, övrigt sektorsövergripande samarbete samt ansvar och arbetsfördelning mellan olika parter, samarbetet med eleven och vårdnadshavaren och förfaringssättet för att höra eleven och vårdnadshavaren ska definieras i elevens individuella plan.
Sektorsövergripande samarbete är en förutsättning för att ett barn ska kunna ges stöd i ett tillräckligt tidigt skede. Barnets vårdnadshavare ska i tillräckligt god tid få information om de olika alternativen undervisning inom träningsundervisningen innebär och om konsekvenserna av olika val. Vårdnadshavaren avgör om barnet ska delta i den frivilliga förundervisningen. Hur länge barnet ska gå i förundervisningen och när barnet ska inleda grundskolan ska planeras utgående från barnets framsteg, behov av stöd och situation som helhet.
För elever med grav intellektuell funktionsnedsättning kan det vara mest lämpligt att ordna undervisningen enligt verksamhetsområde i stället för ämnesvis. Utgångspunkten då man planerar undervisningen bör vara elevens styrkor. Undervisningen bör ordnas så att eleven kan utnyttja hela sin potential och de individuella målen ställs upp så att de är både meningsfulla och realistiska. I all undervisning som ordnas enligt verksamhetsområde finns ett tydligt inslag av habilitering och vård. Såväl planering som genomförande av undervisningen ställer höga krav på samarbete mellan hem och skola, mellan elevens lärare, övrig personal och sakkunniga inom till exempel social- och hälsovården.
För alla elever inom träningsundervisningen ska en individuell plan (IP) för hur undervisningen ordnas göras upp. Denna plan ska inledningsvis bygga på den samlade information och erfarenhet samt de utvärderingar som skolan har. Även förundervisningens erfarenheter, utredningar och utvärderingar beaktas när planen görs i samråd med vårdnadshavaren.
Skolan ska lägga särskild vikt vid att utreda vilka alternativ, möjligheter och förutsättningar det finns för fortsatta studier efter grundskolan. Detta görs med god framförhållning och i samarbete med eleven och vårdnadshavarna, med gymnasialstadiet och med eventuella andra organisationer som stödjer denna målgrupp. Eleven och elevens vårdnadshavare ska i god tid få information om vad undervisning inom träningsundervisningen innebär och om konsekvenserna av olika val inför kommande studier.