Barn som har sin hemort på Åland är läropliktiga. Läroplikten innebär en skyldighet för barnet att inhämta grundskolans lärokurs. Läroplikten kan uppfyllas i kommunens grundskola, i en ersättande skola eller genom hemundervisning. En vårdnadshavare för ett läropliktigt barn ska se till att barnet fullgör sin läroplikt. Skolan ska kontrollera elevernas närvaro när det gäller elever som väljer att fullgöra sin läroplikt i skolan och underrätta vårdnadshavaren om olovlig frånvaro. [1] Om en elev har en oroväckande hög frånvaro är det skolans skyldighet att reda ut vilka orsaker som ligger bakom frånvaron och erbjuda hemmet stöd och hjälp för att eleven ska kunna återvända till skolan.
Läroplikten inleds höstterminen det år då barnet fyller sju år och läroplikten upphör när grundskolans lärokurser har fullgjorts eller det har förflutit tio år sedan läroplikten började. Om barnet har en funktionsnedsättning som medför att de mål som ställts för grundskolan uppenbarligen inte kan nås under tio år blir barnet läropliktig vid sex års ålder och läroplikten blir därmed 11-årig.
På ansökan av vårdnadshavaren kan kommunen bevilja ett barn, som enligt psykologisk och vid behov även medicinsk utredning har förutsättningar att klara av studierna, rätt att inleda sin skolgång ett år tidigare, eller om barnets bedöms ha behov för det kan eleven börja ett år senare än vad som nämns ovan.
Alla läropliktiga barn har rätt att uppfylla sin läroplikt i skolan, och kommunen är skyldig att även ordna grundskoleundervisning för barn som inte har sin hemkommun på Åland men som på grund av sina vårdnadshavares arbete, studier eller motsvarande skäl är bosatta i kommunen. Rätten till skolgång i kommunens grundskola fortgår tills läroplikten uppfyllts eller senast 31 juli det år eleven fyller 18 år.[2] Elever som inte längre är läropliktiga men som saknar avgångsbetyg från grundskolan har rätt till grundskoleutbildning för andra än läropliktiga.[3]
[1] LL om barnomsorg och grundskola del 3 § 1
[2] LL om barnomsorg och grundskola (2020:32) del 3 § 2
[3] LL om barnomsorg och grundskola (2020:32) del 3 § 39–49