Syftet med den formativa bedömningen är att handleda och stöda eleven i riktning mot de uppställda målen. Responsen ska hjälpa eleven att förstå målen för läroämnet, att uppfatta sina egna framsteg i relation till de uppställda målen samt hur prestationerna kan förbättras i förhållande till de uppställda målen och kunskapskraven. Genom formativa arbetssätt blir bedömningen en naturlig del av undervisningen.
Formativa arbetssätt innebär kontinuerlig och konstruktiv återkoppling till eleven som pågår parallellt med elevens arbetsprocess. Elevens styrkor och svagheter lyfts för att ge eleven information om var eleven befinner sig i förhållande till undervisningens mål och hur eleven ska arbeta vidare för att fortsätta utvecklas. De formativa arbetssätten ger också läraren information om vad som måste betonas eller förändras i undervisningen för att eleven ska utvecklas vidare mot målen. För att formativa arbetssätt ska vara möjliga behöver målen för undervisningen vara tydliga för både lärare och elev. Målen för läroämnena och principerna för bedömningen ska klargöras för eleven på ett sätt som är ändamålsenligt med tanke på elevens ålder. Varje elev ska kunna bilda sig en uppfattning om vad hen avses lära sig och hur prestationerna bedöms.
Självutvärdering och kamratrespons är delar av det formativa arbetssättet. Eleven tränar under lärarens handledning sina färdigheter i självutvärdering och att ge och ta emot kamratrespons. Dessa färdigheter ska tränas som en del av studierna i alla läroämnen. Eleven ska redan i de tidiga årskurserna ges möjlighet och handledning i att utvärdera sitt eget och andras arbete. Självutvärderingen och kamratresponsen inverkar inte på vitsordet eller det verbala omdöme som eleven får i läroämnet.
Den formativa bedömningen förutsätter ingen dokumentation.