Det åländska utbildningssystemet ska bestå av skolor och utbildningar som representerar en hållbar ekonomisk, ekologisk, kulturell, social och kompetensmässig utveckling för att garantera framgång i en internationaliserad värld.[1] Den åländska grundskolan ska arbeta i enlighet med Utvecklings- och hållbarhetsagendan för Åland och de vetenskapligt grundade hållbarhetsprinciperna i agendan.[2]
Arbetet med hållbarhet inleds i barnomsorgen och bör genomsyra all verksamhet i grundskolan. Hållbarhet finns integrerat i alla läroämnen och tas med fördel upp genom ämnesövergripande samarbete. Undervisningen kring hållbar utveckling bör ha ett lokalt och globalt perspektiv där målsättningen är att göra eleven delaktig och kritiskt tänkande. Undervisningen ska utgå från demokratiska värderingar och fostra till gemenskap, empati och förståelse. Eleven ska lära sig förstå betydelsen av sina val, levnadssätt och handlingar, inte bara för det egna livet, utan även för den närmaste omgivningen, samhället och naturen.
Grundskolan ska i all sin verksamhet och i samarbete med hemmen fästa uppmärksamhet vid nödvändigheten av en hållbar livsstil utifrån ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Genom sina val och sitt handlande i skolvardagen visar lärare och övrig personal på skolan ett ansvarsfullt förhållningssätt till miljö och klimat, sig själv och andra människor samt samhället och världen. Eleven ska erbjudas tillfällen att fundera över sambandet mellan det förflutna, nutiden och framtiden samt olika framtidsalternativ. Eleven ska utveckla färdigheter att utvärdera och påverka både sina egna, skolans och samhällets förfaringssätt och verksamhetsstrukturer så att de bidrar till att bygga en hållbar framtid.
[1] Utbildningspolitiskt program för landskapet Åland, Kompetens 2025 (2015)
[2] Utvecklings- och hållbarhetsagenda för Åland, Bärkraft.ax (2015)