Bedömningen ska alltid utgå från de mål och kunskapskriterier som fastställs i läroplanen. Eleverna och deras prestationer ska inte jämföras med varandra och elevens person, temperament eller andra personliga egenskaper ska inte påverka bedömningen.[1] Lärarna ska se till att eleven känner till målen och bedömningsgrunderna. Att eleven själv reflekterar över målen och analyserar sina framsteg i lärandet i relation till målen är också viktigt för att färdigheterna i självutvärdering ska utvecklas. Viktiga värden i bedömningen är framför allt uppriktighet, rättvisa, transparens, tillförlitlighet och exakthet samt att bedömningen uppmuntrar lärandet.
I den målstyrda undervisningen skiljer man mellan lärandemål och undervisningsmål.
Undervisningsmål är målsättningen för lärarens arbete. Läraren måste veta vilket centralt innehåll som kan kopplas till uppgiften, vilka kompetenser som övas samt vilka kunskapskriterier som är aktuella att jobba mot. Undervisningsmålen är formulerade i läroplanens ämnesdel.
Lärandemål är de mål som eleven ska sträva att uppnå med uppgiften eller arbetet. Dessa mål behöver formuleras så att eleven förstår dem och kan använda dem konstruktivt under arbetet. Varje undervisningsmål i ämnesdelen i läroplanen har ett formulerat lärandemål men förutom dessa behöver läraren ytterligare bryta ner innehållet genom att formulera specifika lärandemål för enskilda arbetsområden eller uppgifter för att synliggöra lärandet för eleven.
[1] LL om barnomsorg och grundskola (2020:32) 50 § del III
Site by Strax