Enligt EU- kommissionens pelare för sociala rättigheter är den första principen allas rätt till god, inkluderande utbildning och livslångt lärande.[1] Ett livslångt lärande innebär att lärandeprocessen fortgår i alla åldrar och inom alla livsområden. Lärandeförutsättningarna utvecklas i ett tidigt skede och befästs genom hela utbildningssystemet, allt från förundervisningen till undervisningen på högskolenivå. Grundskolan ska ge möjligheter för livslångt lärande vilket är en förutsättning för ett gott liv.
I det livslånga lärandet har nyckelkompetenser som individen behöver tagits fram på olika håll. Enligt EU- kommissionens rekommendation är nyckelkompetenser de kompetenser som alla individer behöver för personlig tillfredsställelse och utveckling, social inkludering och aktivt medborgarskap.[2] Kompetenserna består av kunskaper, färdigheter, förmågor och attityder och är mer än enbart teoretisk kunskap. Kompetenserna i den åländska läroplanen har formulerats för att passa undervisningen i grundskolan. Inom alla läroämnen kopplas de olika kompetenserna in för att kunna underlätta ett helhetsskapande arbetssätt mellan ämnen.
De åtta nyckelkompetenserna ska synas i alla årskurser och i alla läroämnen i grundskolan, olika mycket vid olika tidpunkter. Varje elev ska få möjlighet att utveckla alla kompetenser på den nivå som hen har förutsättningar till. Kompetenserna bedöms inte med vitsord men fungerar väl som underlag för den formativa utvärderingen av elevens utveckling.
I ämnesdelen i den åländska läroplanen finns hänvisningar till de olika kompetenserna för att ge läraren riktlinjer och stöd i att ge eleven möjlighet att utveckla de olika kompetenserna. Kompetenserna är inte kopplade till specifika läroämnen utan ingår i alla ämnen och överlappar varandra på många områden. Det ligger i varje lärares uppdrag att forma sin undervisning så att alla kompetenser ingår i undervisningen, med fördel genom ämnesövergripande samarbete.
[1] Meddelande från EU- kommissionen: En europeisk pelare för sociala rättigheter COM (2017)
[2] EU- kommissionens förslag till rekommendation om nyckelkompetenser för livslångt lärande, final (2018)