Verksamheten i fritidshemmet bygger på samma värdegrund, målsättning samt övergripande mål och riktlinjer som gäller för den övriga barnomsorgen och beskrivs i kapitel 1-4. Även kapitel 5 är i tillämpliga delar styrande för fritidshemmet. Detta kapitel kompletterar de övriga genom att förtydliga fritidshemsverksamhetens uppdrag, riktlinjer och arbetsområden för verksamheten.
Fritidshemsverksamheten erbjuder dagtid under skoldagar omsorg och en meningsfull fritid för barn och ungdomar. Fritidshemsverksamheten kan organisatoriskt bedrivas i en skola, ett daghem, ett fritidshem, ett familjedaghem eller ett specialfritidshem samt i andra för ändamålet godkända lokaler. [1] En daghems- eller skolföreståndare eller en rektor ansvarar för fritidshemsverksamheten. [2]
Utifrån målsättningar och riktlinjer som slagits fast i lagen, förordningen och läroplanen gör varje fritidshem upp en arbetsplan som beskriver hur verksamheten ska genomföras. Daghemsföreståndaren eller rektorn ansvarar för att arbetsplanen sammanställs i samråd med personalen, godkänns av kommunen och sänds till landskapsregeringen för kännedom. Vårdnadshavarna ska informeras om innehållet i arbetsplanen. [3]
Arbetsplanen ska innehålla en beskrivning av hur enheten ska genomföra
Arbetsplanen ska fungera som ett komplement till läroplanen för att tydliggöra och konkretisera hur enheten arbetar och vilka rutiner som finns gällande de övergripande områdena.
Landskapsregeringen ger ut närmare anvisningar med mall för hur arbetsplanen ska göras upp.
[1] LL om barnomsorgs- och grundskola (2020:32) 7 § del II
[2] LL om barnomsorgs- och grundskola (2020:32) 2 § del V
[3] LL om barnomsorg och grundskola (2020:32) , 2 §, del II, Lagförslag 15/2021-2022, 2§ ( Ålands lagtings beslut 28/2022)